Levenslessen van rocker Jacob de Greeuw in Trouw

Levenslessen van rocker Jacob de Greeuw: Het is fijn om dingen los te laten

Het nieuwe album van Johan, de rockband rond Jacob de Greeuw (48) verschijnt volgende maand. De band hield er na een laatste prachtalbum in 2009 plots mee op. De Greeuw heeft er na een zware periode weer zin in.

Les 1 - Je maakt wat je maakt

“Ik keek altijd enorm op tegen andere artiesten. Wauw, hoe verzinnen ze dat allemaal! Waarom kan ik dat niet? Waardoor je gaat denken dat alles wat jezelf maakt troep is. Dat is zo’n valkuil. Intussen heb ik geleerd: je maakt wat je maakt. Niet wat iemand anders maakt.Ons laatste album verscheen in 2009. Een paar maanden later, als een mokerslag, had ik het gewoon gehad. Steeds hetzelfde rondje, steeds dezelfde mensen die zich ermee bemoeiden. Ik haalde er geen lol meer uit. Ik ben vrij impulsief en rigoureus: dan stop ik er gewoon mee.

Ik wilde andere muziek gaan maken dan Johan-liedjes. Iets met synthesizers, met soundscapes, ik was heel filmisch aan het denken. En dacht: misschien moet ik de knop om zetten en dat gewoon doen. Dus ging ik in m’n eentje achter mijn computer zitten rommelen. Alleen onbewust kwam ik telkens terug op dat aloude liedjesconcept. Het werden gewoon Johan-songs. Blijkbaar ben ik daar nu eenmaal goed in.

Lees het volledige artikel van Joris Belgers op de site van Trouw

Foto: © Merlijn Doomernik